Geschreven door Kimberley Roerdink
Connectiecommunicatie: zo blijf je (zélfs in lastige situaties) in verbinding met je kind
Herkenbaar? Jij roept dat het bedtijd is, maar je kind weigert mee te gaan. Of nog zo’n leuke: het is tijd om naar school te gaan, maar je zoon/dochter schiet in een gillend protest. En ach, nu we toch bezig zijn: je krijgt een klaagzang te horen over dat ene vriendje, terwijl jij stiekem weet dat het iets genuanceerder ligt. Oké, mijn punt is duidelijk: élke ouder (ja, echt waar) komt in aanraking met overweldigende situaties. Momenten die ons uitdagen om in verbinding te blijven met onze kinderen. Yep, best een klus, maar… ook heel belangrijk. Want: verbinding = de basis voor alles. Daarom ga ik het vandaag hebben over connectiecommunicatie. Waarschuwing vooraf: het is geen quick fix - wel onwijs waardevol om mee te oefenen. Lees je mee?
Word je soms INSANE van dat lastige gedrag van je kind?
Gevoelens van onmacht, frustratiebuien en boze, stampvoetende kinderen: als ouder is het zonder twijfel bekend voor je. En tsja… het zal vast óók bekend voor je zijn dat je je geduld dreigt te verliezen. Of dat je zélf boos wordt. Heel erg begrijpelijk, maar wel iets minder fijn voor de onderlinge verbinding. Als je kind zich namelijk verbonden en begrepen voelt, is de kans groter dat jullie samen door de lastige momenten kunnen bewegen. Hoe precies? Dát is natuurlijk voor elke ouder een apart antwoord. Wél ontwikkelde Dan Hughes, klinisch psycholoog, een fantastische en waardevolle tool om hier richting in aan te geven. Eentje waar wij als gezin zelf veel aan hebben en die ik daarom heel graag met je deel.
Ik zeg: go SANE (yep, dit gaat écht verbinding brengen)!
Maak kennis met SANE. Een samenkomst van Speelsheid, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Empathie die ouder en kind helpt te verbinden. Het is een manier van denken, voelen, communiceren en gedragen die erop gericht is om kinderen zich veilig te laten voelen. Juist: de basisbehoefte van élk kind (en elke volwassene trouwens). Kleine disclaimer: het is niet de bedoeling om dit principe heel strak en stapsgewijs te volgen. Trek de principes naar jullie als gezin toe, maak ze ‘eigen’ en ga vooral lekker veel met elkaar oefenen. Extra mooi: zijn jullie er op een gegeven moment ‘ervaren’ in, dan zullen jullie gaan voelen dat SANE verder gaat dan puur verbinden. Het is een manier van ZIJN. Een way of life die jullie samen, met elkaar, verder brengt in het leven. Hoog tijd om er dieper op in te gaan dus. Laten we gaan!
Gevoelsrijke afsluiter: heb je het gevoel insane te worden, als de zoveelste frustratie- of woede-uitbarsting van je kind opspeelt? Go SANE! Ik kan je uit ervaring vertellen dat deze vorm van connectiecommunicatie jullie heel veel kan brengen, waar verbinding dus een centraal onderdeel van is. En eerlijk: hoe fijn is het als je lol hebt met elkaar (speelsheid), je kind zich gehoord voelt (acceptatie), jouw open mind je nieuwe inzichten geeft (nieuwsgierigheid) en je kind elke emotie in zichzelf de ruimte durft te geven (empathie)? Ik zeg: alleen maar ‘wins’ in dit verhaal. Maar… het vergt wel inzet en oefening. Wij zijn al even bezig hier - en blijven zeker oefenen. Nu is de vraag: doe jij met ons mee? Ik nodig je bij deze uit! 🙂