Geschreven door Kimberley Roerdink
Frustratie ‘fixen’ bij je kind? 8 x handelingen die je beter achterwege kan laten…
Kinderen die om zich heen slaan, een rake schop uitdelen, hard beginnen te schreeuwen, stampvoetend door de winkel lopen of plots hun kleine zusje knijpen. Als er ook maar één ouder is die deze scenario’s niét herkent, dan wil ik deze graag ontmoeten. Want: ik ken er geen. Hele grote kans dus, dat jij deze situaties wel herkent. Deze gedragsvoorbeelden van emotionele uitbarsting komen binnen elk gezin met jonge kinderen voor. Toch is ermee omgaan voor vele ouders een grote uitdaging. Iets wat ik herken, en waar ik je met liefde bij help. Want ja: we struggelen allemaal weleens. En nee: je hoeft het niet altijd alleen te doen.
Niet leuk, wel normaal
Even terug naar de opsomming aan het begin van deze blog. Nee, het is niet leuk als je kind dergelijk gedrag vertoont, maar het wel volkomen normaal. Vaak komt dit soort gedrag voort uit frustratie. Een bepaalde emotie die al van jongs af aan in het lichaam van kinderen geworteld zit. Dus ook al geneer je je als ouder wanneer dit wéér in die winkel, supermarkt of stad gebeurt: er is geen reden om je te schamen. Sterker nog: alle andere ouders zullen het herkennen. Maar oké: hoe ga je met deze uitdagende emoties om? Goed om te weten is dat frustratie jou/je kind in beweging brengt om iets te veranderen. Iets wat niet werkt. Soms kan dat een situatie (extern) zijn, maar soms is het nodig om zelf/iets in jezelf te veranderen (intern). Een emotie die sluimerend - en met flinke kracht - aanwezig is, die wordt geactiveerd als dat nodig is. Het is dus niet altijd nodig om de trigger (extern) aan te pakken. Soms ligt de kunst juist in het kunnen dealen met de frustratie (intern). Accepteren dat frustratie onderdeel is van het leven dus, en daar oké mee zijn.
Emoties beheren kun je leren… maar gaat ook natuurlijk
Bij een gemiddelde ontwikkeling leren kinderen om zichzelf te beheersen tussen de leeftijd van vijf en zeven jaar. Is je kind van zichzelf net even wat gevoeliger? Dan is dat vaak iets later, namelijk tussen de zeven en negen jaar. Gaan we kijken naar de hersenontwikkeling, dan is het dus - zoals hierboven ook al benoemd - volkomen normaal dat die zelfbeheersing nog niet ‘in eigen beheer’ is. Op het moment dat deze eigenschap zich gaat ontwikkelen, zullen kinderen impulsen stapje-voor-stapje beter onder controle hebben. Het resultaat is dat ze beter in staat zijn om keuzes te maken wanneer ze zich gefrustreerd voelen. Hun keuzes zullen minder geleid worden door emoties, en meer door rationeel denken..
Frustratie is oké, agressie niet
Over uitdagingen gesproken: wat doe jij eigenlijk, als de frustratie van je kind omslaat naar agressie? Het punt dat zo’n onschuldige driftbui ombuigt naar een schadelijke situatie voor zichzelf - en anderen? Vaak zien we dat ouders de neiging hebben om het kind heel actief te leren om anders te reageren. Maar… wist je dat dit zo’n situatie vaak alleen maar erger maakt? Als jij zo’n ontkennende reactie geeft, is de kans groot dat de frustratie bij je kind toeneemt (want: deze voelt zich niet begrepen). Kijken we naar de lange termijn, dan kan het zelfs zo zijn dat het kind geen of te weinig zelfbeheersing ontwikkelt rond deze emotie. Een klein tipje van de sluier dus - wat betreft de dingen die je beter niet kan doen. Je bent vást nieuwsgierig naar de complete reeks met better dont’s. Jij vraagt, ik lever. Komen ze!
8 x doe maar even lekker niet…
Conclusie? Laten we niet ‘strijden’, maar ‘dansen’!
Zo, dat was een flinke waslijst met ‘nee’ en ‘niet’. Gelukkig ben ik de beroerdste niet en sluit ik met liefde met een ‘ja’ en ‘wel’ af. Da’s immers toch een stuk gezelliger. ;-) Natuurlijk heb je er stiekem al een hele hoop lessen uit kunnen halen, maar overkoepelend komt het eigenlijk op één ding neer: ruimte geven aan emotionele expressie. Laten we kinderen helpen om woorden te vinden die passen bij de gevoelens die ze ervaren. Daarnaast moge het duidelijk zijn dat we vaak geen controle hebben over kinderen. We kunnen hen niet beheersen (gelukkig maar! Eigenheid!). Wat we wél kunnen veranderen is de omstandigheden. Bijvoorbeeld door samen uit de situatie te stappen. Als we het hebben over frustratie, dan is het belangrijk dat we onze kinderen de ruimte geven om de onderliggende emoties te voelen, maar vooral te snappen. Het belangrijkste is dat we ervoor waken dat we het niet erger maken. Ook als een kind de aanval in wil zetten is het zaak om eerder met het kind te ‘dansen’ dan ‘strijden’. Want in het strijden staan we tegenover elkaar en is het ‘jij’ tegen ‘ik’. Gaan we dansen? Dan mogen wij leiden, zijn we er voor onze ‘danspartner’ en kunnen we deze opvangen als de pasjes even wat minder goed gaan (lees: verwarrend gevoelens). Wat zeg je ervan: ben je klaar om jullie ‘hechtingsdans’ te leiden? Beste beentje voor en voelen maar!
GevoelsRijke afsluiter: van alle emoties die er zijn blijkt frustratie voor velen erg ingewikkeld. Vaak omdat we het onvoldoende begrijpen - en simpelweg niet in het hoofd van de ander kunnen kijken. Eén ding is zeker: frustratie zet aan tot verandering. Of dat nu in jezelf is - of juist in de ander. Je kind (met frustratie) is tegelijkertijd ook weer een spiegel voor jezelf. Kinderen grootbrengen gaat nu eenmaal hand-in-hand met frustratie bij ouder en kind. Houd in gedachten dat wanneer je je kind en de uitdagende situatie niet kan veranderen, jij de verandering bent. Pas als leider jouw danspasjes aan, om zo samen een nieuwe flow met elkaar te vinden. Wedden dat het dansen vanuit daar opeens een stuk soepeler gaat?